وقتی اقتصاد یک کشور کوچک و کوچکتر میشود، شغلهایی مثل راه اندازی رستوران که با نیازهای اولیهی مردم سروکار دارد، رونق مضاعفی میگیرند و در همین راستا، نیاز دوچندانی هم به آموزش راه اندازی صفر تا صد رستوران احساس میشود. برآن شدم که این حفرهی آموزشی را در حد توان پر کنم و با گردآوری گزیدهای از بهترین دستاوردهای علمی در حوزهی راه اندازی رستوران، آنها را به زبان ساده و همهفهم در معرض دید فارسیزبانان جهان بگذارم. در پایان این نوشته، گریزی هم به بحث راه اندازی تالار زدهام که قرابت موضوعی زیادی با راه اندازی رستوران دارد. پس اگر صاحب تالار هستید، حتما تا پایان همراه من باشید.
شما باید برای راه اندازی رستوران یک نقشهی راه داشته باشید که بتوانید طبق آن پیش بروید و چیزی را از قلم نیندازید. در گعدههای علمی از این موضوع با عنوان پروپوزال راه اندازی رستوران یاد میشود که البته نباید خیلی خودمان را درگیر عناوین کنیم. به زبان ساده، قدمهایی را که قرار است برداریم، روی کاغذ یا صفحهی کامپیوتر میآوریم و برآورد راه اندازی رستوران را براساس آن انجام میدهیم. شاید شنیده باشید که کسی که میگوید فلسفه وجود ندارد، در واقع خود در حال فلسفهورزی است. در اینجا هم قاعده همان است. حتی اگر شما برای راه اندازی صفر تا صد رستوران هیچ پروپوزال یا طرح آمادهای در اختیار نداشته باشید، باز هم در واقع یک برنامه دارید که همان بیبرنامگی است. پس بدون معطلی دست به کار شوید و یا خودتان این طرح اولیه را تهیه کنید یا از یک متخصص بخواهید که این مهم را برای شما به سرانجام برساند. در مورد راه اندازی تالار، این پروپوزال کلفتتر و پرابهتتر میشود و بازگشت سرمایه باید با دقت بیشتری محاسبه شود.
حالا که پروپوزال رستوران را آماده کردید، باید برای راه اندازی صفر تا صد وارد میدان شوید و یک به یک همهی مراحل را به فرجام خود نزدیک کنید. از خرید تجهیزات و استخدام پرسنل کافی گرفته تا تبلیغات در مکانهای پربازده، تنها بخشی از این گامها هستند که هرکدام برای خود عالمی دارد و من سعی میکنم در آینده به آنها بپردازم. آنچه در راه اندازی صفر تا صد فراموش میشود و من باید به شدت بر آن تأکید کنم، موازیکاری و پیشبرد همهی امور در امتداد یکدیگر است. در حقیقت برخی از افراد برای راه اندازی تالار ابتدا به سراغ خرید لوازم آشپزخانه میروند و بعد وارد مرحلهی استخدام خدمه از جمله سرآشپز میشوند. این مسیر یک اشتباه محض است. شما باید در ابتدای راه اندازی صفر تا صد تالار، معین کنید که به چه نوع تجهیزات رستورانی احتیاج دارد و این را با تعامل با سرآشپز خود دریابید.
اکثر قریب به اتفاق تالارها رستوران دارند و به همین جهت است که راه اندازی تالار شباهتهایی با راه اندازی رستوران دارد. یکی از راهبردهای راه اندازی تالار پیشبینی افزایش تعداد مهمانها در آینده است که این شاهکلید را میتوان برای راه اندازی رستوران نیز به معادلات وارد کرد و در اجارهی مکان یا خرید تجهیزات، به کار بست. این فرصتی طلایی برای کسانی است که تازه در قدم اول هستند و میخواهند راه اندازی صفر تا صد رستوران را با تحقیق و مدیریت مبتنی بر دانش محقق کنند. بدیهی است که هرچقدر بذر را علمیتر بکارید، برداشت پرثمرتری خواهید داشت.